» » Kynällä ja kiväärillä "Sissin" itsenäisyys- ja vapaustaistelumme ajalta

Kynällä ja kiväärillä "Sissin" itsenäisyys- ja vapaustaistelumme ajalta

Kynällä ja kiväärillä
"Sissin" itsenäisyys- ja vapaustaistelumme ajalta
Category:
Author: Railo Eino
Title: Kynällä ja kiväärillä "Sissin" itsenäisyys- ja vapaustaistelumme ajalta
Release Date: 2018-07-18
Type book: Text
Copyright Status: Public domain in the USA.
Date added: 27 March 2019
Count views: 18
Read book
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 20

The Project Gutenberg EBook of Kynällä ja kiväärillä, by Eino Railo

This eBook is for the use of anyone anywhere at no cost and withalmost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away orre-use it under the terms of the Project Gutenberg License includedwith this eBook or online at www.gutenberg.org/license

Title: Kynällä ja kiväärillä "Sissin" itsenäisyys- ja vapaustaistelumme ajalta

Author: Eino Railo

Release Date: July 18, 2018 [EBook #57534]

Language: Finnish

*** START OF THIS PROJECT GUTENBERG EBOOK KYNÄLLÄ JA KIVÄÄRILLÄ ***

Produced by Anna Siren and Tapio Riikonen

KYNÄLLÄ JA KIVÄÄRILLÄ

"Sissin" pakinoita itsenäisyys- ja vapaustaistelumme ajalta

Kirj.

EINO RAILO

Porvoossa,Werner Söderström Osakeyhtiö,1918.

SISÄLLYS:

Nähtyä ja tunnettua:

Kerenski.
Anarkia.
Kiipijä-sieluille.
Huvila-iloja ja elintarvesuruja.
Syksyinen lauantai-ilta.
Martti Lutheruksen opetuksia.
Sinn-feinarit.
Toveri Pavel Shishkolle ja hänen apulaiselleen
   Jukka Rähjälle kohteliaimmin.
Marraskuu.
Agitaattorille.
Illanvietto saksalaisille ja itävaltalaisille upseereille.

Kynällä ja kiväärillä:

Vapauden hinta.
Aseitteni ylistys.
Salaliittolaisten muistojuhla.
Valkoinen soturi, terve!
Presidentin vaali Suomelassa.
Suomen kuninkaan ja kansan hetki.
Nummisuutarin Esko.
Timanttikurkien ampujia.
Suomalainen oikeistososialisti.
"Me vaadimme".
Juhannuspakinaa.
Vuosi sitten.

Keveämmällä kädellä:

Olkkolaisen Heikin tupakit.
Märkälän vaarin joulu.
Jurveliinin "monarkisti".
Taistelu vihreästä madosta.
Kun olkipesän piti parveilla.

NÄHTYÄ JA TUNNETTUA

Kerenski.

Ihminen kaipaa aina uutta. Se ominaisuus on se tuli, jonka Prometeusmuinoin tempasi taivaasta, saattaen teollaan ihmiskunnan edistyksentielle. Niin pian kuin joku asia, toiminta mikä hyvänsä alkaa mennäaina samaa uneliasta vanhaa latuansa, silmät ummessa, puoli laiskana jaraukeana kuin lihava koira, tulee minun paha olla. Rupeaa ahdistamaanhenkeä ja kyllästyttämään. Uutta viinaa tähän vanhaan leiliin, jaellei sitä saada, niin kokonaan uusi leili! Kulaus siitä, että pohjapaistaa, ja sen uusi neste vaeltaa kuin tuli joka suonen käänteessä,elähdyttää sydäntä ja mieltä, värittää näköalat, saattaa maailmaanuutta makua… ellei ihmisellä olisi tätä uuden viinin janoa, olisi hänsurkuteltavampi olento kuin Kreikan kuningas.

Mutta mistä tää puhe leilistä ja uudesta viinistä, uuden kaipuusta javanhaan kyllästymisestä? Onko kukaan tarjonnut suomalaisille uuttaviiniä? On. Me juomme joka päivä tuota ainoata helmeilevää nestettä,joka yksistään voi meitä tyydyttää, suoraa puhetta täydellisestävapaudestamme ja isäntävallastamme tällä terhenisellä niemellämme.Ja uskallanpa luottaa siihen, että näin täyteen saatu uusi leilimmesydänajatuksensa syvästä lähteestä aina yhä uudelleen itsensä täyttääsillä oikealla 95-prosenttisella, jota ilman millään kansakunnalla eiole oikeutta täysiä kaatioita kantaa.

Kerenskistä huolimatta. Tuo mies ei ole tätä ennen pyörinytajatuksissani varsin niin paljon kuin niiden, jotka ovat julistaneethänet "Venäjän vallankumouksen ylpeydeksi". En ole mielessänijulistanut häntä näihin saakka miksikään, vaan olen odotellut, miksituo tuosta sukeutuu, mutta nyt tekisi mieleni rykäistä minunkin jajulistaa…

Hänhän kävi taas Helsingissä. Tässä eräänä päivänä kävi täällä humahduskuin muinoin helluntaina, ja tuliset kielet laskeutuivat joihinkinsuljettuihin seuroihin, eikä ollut vielä tuosta tuuperruksestaselvitty, kun hän taas oli tipotiessään — ei edes pölypilveämaantiellä näkynyt. Me seisoimme ja katsoimme toisiamme silmiin sanoen:se Keeerenski (vähintään kolme e:tä) se kävi? — Niin kävi. — Ja meni?— Niin meni. Ja silmämme olivat hassun pyöreät ja leukamme väkättikuin parkkia pureksivalla jäniksellä.

Sitten me kuulimme, mitä hän oli sanonut meidän esityksistämme omiensisäisten asioittemme ratkaisuun nähden. Minun ei tarvitse sitä kertoa,sillä sen tietää koko maailma: hän tervehti meitä vasemmalla kädellä jasanoi venäläisten tapaan: njet. Sitten me luimme, mitä hän oli puhunutsotilaille, erikoisesti Suomesta. Ja kun tämän kaiken tiesimme,saatoimme harkita, mitä varten hän oli tänne oikeastaan tullut.

Hänhän on nyt sotaministeri ja oli tullut palauttamaan kuriatäkäläiseen armeijaan. Sitä varten piti hän puolitoistapalstaisen(keskinkertaisen) puheen "veljillemme mariineille". Suoraan sanoen:sillä keinolla ei ainakaan armeijan sieraimiin puhalleta minkäänlaistaelävää eikä muutakaan henkeä, sen ymmärtää lapsikin. Ja uskon siksipaljon hyvää Kerenskistäkin, että tiedän hänenkin sen ymmärtävän. Elleitodella tehdä asiassa jotakin asiallista, paistattavat sotajoukotvarmasti päivää niin kauan kuin haluavat, ja kernaasti minunpuolestani. Sanon mielipiteeni aivan syrjäisenä henkilönä.

Mutta se, mitä herra sotaministeri lausui herra "shiplomaatti"Huttuselle, ynnä hänen kuripuheensa Suomea koskeva kohta osoittavathänen täällä käyntinsä todellisen tarkoituksen. Hän kävi antamassameille leyhähdyksen siitä, miten ilmavirta kulkee silloin, kun hänentapaisensa mies tarttuu virtahevosen-nahkaiseen ruoskaan. Kertakaikkiaan, yhdellä äännähdyksellä, tahtoi hän tukahduttaa kaikensen pienenkin vapauden vikinän, jonka saappaan alla oleva hiiri onuskaltanut päästää. Ja vielä: hän tahtoi aivan selvin sanoin kiihoittaavenäläistä sotaväkeä meitä vastaan, särkeä sen luottamuksen, jokatäällä on toistaiseksi väliaikaisen hallituksen tyhmyyksistä huolimattaväestön ja sen välillä (kolinkolia) vallinnut. Me suomalaiset olemmeniin kirotun paksuverisiä, ettemme heti ole ymmärtäneet, minkänyrkiniskun herra Kerenski kävi meille antamassa, mutta annappa ettäolisimme esim. unkarilaisia. Kuinka kipeästi olisimme kiljahtaneet tuoniskun jälkeen ja osoittaneet sen punertavaa jälkeä kaikille niilletekopyhyyden mestareille, jotka puhuvat pienten kansain vapaudesta vainniitä härnätäkseen ja pilkatakseen.

"Täällä Suomessa on meidän oltava erityisesti varovaisia.""Vallankumous on voima." "Vallankumous on valta." Näin puhuu "Venäjänvallankumouksen ylpeys" lapsen kannalla olevalle sotamieslaumalle,jonka mieliala ailahtaa vähimmästäkin syystä äärimmäisyydestä toiseen.Se on eriskummallista vastuunalaisuudentunnetta, varsinkin kun senlausujana on äskeinen oikeusministeri. Se on sitä vielä enemmän,kun sen lausujana on sama mies, joka pari kuukautta sitten lauloiimartelevia sanoja ällistyneelle eduskunnalle ja töllistelevällekansanjoukolle Runebergin patsaalla. Muuttuuko oikeusministeri jaammatti-ihmiskunnan ystävä satraapiksi, tultuaan sotaministeriksi?Eikö venäläisenkään järki jaksa ymmärtää, mitä veristä ivaa kokovapaudenaatteelle on sellainen esiintyminen, kuin Kerenskin äsken?

Tästä asiasta voisi puhua paljon, ja joka sana, mitä siitä katkeruuttasaarnaisi, kumpuaisi syvältä suomalaisten sydämestä ja hiljaisenakuiskauksena vakuutamme toisillemme: tuon miehen tähti on Suomessaijäksi laskenut.

Että minä olen aivan oikein ymmärtänyt "herra ministerin", siitäon todistuksena se uusi sepustus, jonka jokin prof. E. Tarle onDenj-lehdessä aivan äsken julaissut. Me muistamme vielä tämän arvonprofessorin siitä kirjoituksesta, jonka hän vähän aikaisemminsenaattimme varapuheenjohtajan ohjelmapuheen johdosta laskijulkisuuteen. Herra professori on nähtävästi pelännyt, että mesuomalaiset emme ymmärtäisi "herra ministerin" käynnin tarkoitusta,ja on senvuoksi rientänyt meille selittämään sitä. Puheen Suomeakoskeva kohta oli tarkoitettu meille suomalaisille "ensimäiseksivaroitukseksi". Herra professori toistaa ensin "Venäjän vallankumouksenihanimman ilmiön" (kuka muu kuin venäläinen voisi keksiä tällaisiafraasikukkasia!) sanat: "Venäjän miesten hyväsydämistä ja avointamieltä tahdotaan käyttää väärin pelissä." Pelaajia olemme kai mesuomalaiset, jotka tosiaankin olemme saaneet niin kumoamattomiatodistuksia Venäjän miesten hyväsydämisyydestä. Mutta professoriei tahdo olla uhkauksissaan ministeriä huonompi. Kuulkaamme mitähänellä itsellään on meille sanomista. "Venäjä on tällä hetkellä vieläriittävän voimakas puolustamaan ketä vastaan tahansa alueellistakokonaisuuttaan." Tämä lauselma paljastaa professorin sielun ja menäemme, että hän "mustassa imperialismissaan" on venäläisen tsarisminoikein laillinen sikiö.

Pyydämme kysyä, mikä korkeampaan maailmanjärjestykseen perustuvasiveellinen oikeus venäläisillä on kutsua Suomen kansan asuma-aluettaomakseen? Mutta ei tässä vielä kaikki! Professori Tarle jatkaa: "Näinälevottomina ja hirmuisina aikoina voivat laivaston tykit ruvetaampumaan itsestään, ilman Pietarista saapuvaa käskyä." Vai ihanitsestään! Mikä vahinko, ettei venäläisillä nykyisessä maailmansodassaole ollut käytettävänään tällaisia "itsestään ampuvia tykkejä". Josheillä olisi sellaisia ollut, olisi siinä ollut ase, joka olisipannut heidän kekseliäät vihollisensakin vapisemaan; sodassakin olisiluultavasti silloin käynyt vähän paremmin. Mutta näitä itsestäänampuvia tykkejä on aina osattu käyttää paremmin omia kansalaisia kuinulkomaisia vihollisia vastaan. Se näkyy edelleen olevan prof. Tarlenihanne. Prof. Tarle on tyhmä, kun luulee moisten uhkausten vaikuttavanmeihin suomalaisiin. Ja prof. Tarle on edesvastuuntunnetta vailla olevahenkilö, joka heittelee syyttä suotta ympärilleen palavia kekäleitä.Tarkoitus on nähtävästi täältä Suomesta perinjuurin hävittää kaikkimyötätunto venäläisiä kohtaan.

Samaa yritetään kyllä muillakin keinoin. Mieleeni johtuu täällätoimiva "kansanvapauskomitean vastavakoiluosasto". Siinä onasia, jossa suomalaisten taikinamaisuus valuu esille kaikessainhottavassa selkärangattomuudessaan. Onhan selvä ja Suomen lainkulmakiveksi määritelty asia, että täällä on vangitsemisoikeus vainSuomen viranomaisilla ja että tämä saadaan toimeenpanna vain siinätapauksessa, että vähintään todennäköisesti on kysymyksessä teko,jonka rangaistuksena voi olla myös vapauden menettäminen. Ellei näitäohjeita noudateta, on vangitseminen laiton. Suomalaisten on siispuolustauduttava noita salaperäisiä kotirauhan häiritsijöitä vastaan.Pitäisin esimerkiksi kelpaavana miehenä juuri laillisuuden kannaltasitä, joka panisi nuo tuollaiset vieraat liukkaasti hakemaan parempiakiinnipano-valtakirjoja.

Ja miksi herrannimessä ärsyttää meitä tässäkin asiassa! Eihän olisimikään maailmassa helpompaa kuin kääntyä suomalaisten viranomaistenpuoleen ja anoa laillista virka-apua, koska sitä ja sitä on mukaselville käynyt. Asia menisi siten vallan yhtä hyvin, syyttömyys tulisiilmi kädenkäänteessä, eikä meitä turhaan ärsytettäisi ja kiusattaisi,eipä pantaisi myös omia "vapausperiaatteita" naurunalaiseksi. Eiköhäntässä voimakas, selittävä esitys prokuraattorin kädestä jotakinauttaisi? Vai onko niin, ettei sille taholle tehoa mikään:'

Teidän puheenne olkoon da da ja njet njet, mutta ei mitään järkeäsillä välillä.

Aurinko loistaa meille suomalaisillekin! Sitä ei — ähä kutti —Novoje Vremja sentään saa estetyksi. On toki siunattu asia. Meilläkinsiis pääsevät helluntaililjat kukkimaan, ja jos huomenna on kaunissää, välähtää Suomen luonto kirkkaana kesän ensimäisessä vihreydessä.Kuinka ihana onkaan tämä meidän Suomenmaa! Kun sitä ajattelen, ymmärränaivan selvästi, miksi muukalaiset haluaisivat sen meiltä riistää.Tietysti siksi, että se on kauniimpi kuin heidän oma pahanpäiväinenmökkyrin takalisto-korpikappaleensa, jossa ei kasva edes piiskaksi taihirsipuuksi sopivaa.

Mutta lopetan vihan ja riidan puheen, isken musteiset näppini yhteenja kiitän taivasta, joka on meidät, syntisäkit, uuteen suveen auttanut(sadetta saisi tulla keväisin enemmän). Ja sitä tehdessäni muistan nekymmenettuhannet kirkkaat silmäparit, jotka eilen ja tänään hajoavatkesälomalleen pitkin tuhansien järvien maata. Lapset, kuulkaa!Selittäkää jokaiselle, että Suomen vapaus on täysi vasta sitten, kunolemme vain itsestämme riippuvaiset. Tehkää siitä tuon muistossamainion saksalaisen Luteruksen katekismoon yhdestoista käsky. Silläaikaa kuin tätä helluntaina alotatte, panen minä palstallani pyhistähuolimatta perunaa maan rakoon. Hyvästi ja hauskoja juhlia!

(26/5 17.)

Anarkia.

Ennen vaadittiin täällä venäjän kielen todistus — nyt vaaditaantyöväenyhdistyksen jäsenkortti; ennen toimeenpanivat täällälaittomuuksia pahantekijät ja santarmit — nyt sitä tekevät sosialistitja venäläinen sotaväki; siinä sitä nyt ollaan ja hyvin kaunista javapaudenajallemme ja kansalliselle arvollemme sopivaa tämä kaikki on.Tekisi mieli lennätellä tuomion ja moitteen nyrkiniskuiksi kiteytyneitälauselmia täältä alakerrasta yli koko viheliäisen menon tässä kurjassamaassamme, jonka piru vie nahkoineen ja karvoineen, ellei se hyvinnopeasti muuta tapojansa ja rupea yksimielisesti kaikkinaiseenrakennustyöhön. Johan nyt on ihme ja kumma, ettei aika aja järkeäpäähän, vaan että yhä uudistuvasti erehdytään räikeän typeriin jatarpeettomiin tekoihin. Olisiko sittenkin niin, että suomalainentyömies on kykenemätön vapautta käyttämään, että se on hänelle kuinvaarallinen kananorsi, josta hän pudota mätkähtää alas kuin olisiyrittänyt siinä näppiensä nenässä nukkua? Onko sittenkin perää tuossaruotsalaisten alituisesti vatkuttamassa väitteessä, ettei suomalainenmuka pysty elämään ominpäin, vallan itsensä haltiana, vaan vaatiijotakin, joka sormella osoittaa: tee tämä nyt? Kun muistelee Tampereen,Porin, Rauman ja nyt tuoreeltaan Turun tapauksia, tekee todellakinmieli lausahdella ja kummastella yllä olevin kysymyksin, kunnes taaspääsee tasapainoon.

Olen vakuutettu siitä, että näistä surullisista tapahtumista ei olevastuussa työväkemme ydinosa, sen todella kehittynyt aines, vaan eräätpimeät johtavat voimat ja sosialistisen nuorison malttamaton ja kuumaveri. Noilla pimeillä voimilla tarkoitan sitä henkeä, jonka vallassaTyömies-lehti edelleen näyttää olevan ja joka parin vuosikymmenenkuluessa on onnistunut surettavassa määrässä kansansieluammeturmelemaan. Vastarinta sitä vastaan on työväestömme keskuudessasangen suuri, se tiedetään, mutta vielä se ei ole onnistunut, ja niinjatkuu tuota myrkytystyötä illasta iltaan, peitellen ja peittelemättä.Se se juuri on vuosien kuluessa vienyt työväestömme eräät aineksetsosialismin opin sinänsä ihmisrakkailta rannoilta epäjärjestyksen jalaittomuuden anarkistisille rämeille, joissa tarpominen tekee hulluudenlopulliseksi ja parantumattomaksi. Se viha, joka on sytytetty, ei olesammutettavissa niillä parannuksillakaan, joiden saavuttamiseksi sitäsanotaan lietsotun, vaan kuljemme me varmasti vakavaa aikaa kohti,jolloin vuosikymmenien luokkavihan kylvö kantaa ne hedelmät, jotkavasta saavat yhteiskuntamme heräämään. Ei yhteiskunnallinen uudistus,vaikka äänioikeus annettaisiin vesikauhuisellekin, koske lentojätkää,joka on vapaa kuin taivaan lintu. Ei hän ajattele, että kun tämä nyton saavutettu, on rauhallisesti ryhdyttävä työhön. Ei suinkaan, vaanjärjestys ja sopusointu on hänelle perinjuurin vastenmielistä. Eitämä rankkitynnyri suinkaan ole sillä onnellistutettu, että on saatukieltolaki — kissanjalka!, vaan ryhtyy hän päinvastoin mitä laajimpiinkorpirojun valmistuspuuhiin. Ei se, joka on tottunut elämään keskelläalituista kiihoitusta, jolle tuo sieluntila on muuttunut elinehdoksi,voi ruveta enää elämään uusissa olosuhteissa, joissa kiihoitukseltaon pohja pois. Tuo järjettömästä tyytymättömyydestä, alituistenmellakkain toivosta ja puuhasta elävä tyyppi, jolla on työväen riveissäedustajansa otsatukkahuligaanista aina sosialistiherraan saakka, sese pisti Turun valtuuston arestiin, ja sen menoa katselevat vakavastihuolestuen sekä työväen parhaat ainekset että myös me kurjat porvarit.

Mutta miksi ei sitten ajatteleva työväestö nouse voimakkaamminvastustamaan tuota menoa, jos se ei sitä kerran hyväksy? kysyy nerokaslukijani. Syyt siihen ovat monet, mutta painavin niistä on se, etteimeillä ole kunnollista ja toimintakykyistä, puolueetonta poliisia.Se joka ei rakasta käsirysyä, ei mene mielellään praakailemaanhurjistuneeseen miesjoukkoon, joka "aatteen" nimessä on valmisnykistämään sinut maksuttomasti. Rauhallinen työmies, joka varmastikestää työväen todellisen edun ehkä vaatiman yhteiskunnallisentaistelun vankemmin kuin paras suunsoittaja, kavahtaa yhdistyksessänsäjoutumasta riitaan näiden hurjurien kanssa, jotka riehuvat kuinviimeisten päiväin pyhät. Se on luonnollista ja ymmärrettävää. Jokaon nähnyt, millä pirullisella ilkeydellä nämä työväestön pahat hengetvainoavat vastustajiaan kotona ja työmaalla, ymmärtää, missä vaikeassaasemassa heidän keskuudessaan on jokainen hienompi, todelliselleedistykselle altis luonne: pienikin hillitsevä sana, ja sinut leimataanporvarishenkiseksi, jonka sosialistinen luokkatietoisuus on epäiltävä,ja sinulle sekä sinun perheellesi alkavat pitkälliset sielullisetkärsimykset. Meillä porvarillisilla ei ole aavistustakaan, millämusertavalla tyranniudella jokainen yksilöllisyyden ilmaus niissäpiireissä tukahdutetaan ja mitä värisyttävää säälimättömyyttä sielläosoitetaan.

Niin, sanon suoraan, että jos Turussa olisi ollut 25 tehtävästääntietoista ja kunnollisen komisarion johtamaa poliisia, olisisikäläisten sosialistien uudistustarve ollut paljon hillitympi,olisivatpa he luultavasti ilman muuta suostuneet odottamaan sitäkinhetkeä, jolloin heidän eduskuntaryhmänsä olisi lahjoittanut kunnallisenäänioikeuden m.m. mielipuolille. Niin erilaisia lääkkeitä voiyhteiskunnallinen edistystaistelu kaivata. Mutta edellä sanottu pitääpaikkansa vain sillä edellytyksellä, etteivät asioihimme millääntavalla sekaannu venäläiset sotilaat, sillä sen kautta asema muuttuupelottavasti.

Puhumattakaan siitä, että järjestysvallan lamautuminen antaavastuuttomille aineksille estämättömän tilaisuuden kuin huvikseenesittää ja ajaa läpi laittomia vaatimuksia, asettuu heidän pyynnöstäänvielä venäläinen sotaväki ase kädessä tukemaan heidän puuhiaan.Painettiniekat ilmestyvät kauppoja sulkemaan, ulosottotuomiotehkäistään, mielisairasta anarkistia ei uskalleta paiskata torniin,koska sotaväki asettuu häntä puolustamaan uhkaillen poliisimestaria,kotitarkastuksia toimeenpannaan, viljavarastot "lainataan", suoraansanoen: sitä vähänkään julkisempaa toiminta-alaa

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 20
Comments (0)
Free online library ideabooks.net